BOTI műszaki Üzletház, vendégház, sátras kölcsönző, Jánkmajtis.

Egy igazi szatócs bolt, ahol a lehetetlent azonnal megoldjuk, a csodára egy picit várni kell. Családi vállalkozás 1996 óta.

ETETÉS ,KAJA ,RECEPTEK ,JAVASOLJATOK,KEMENCE,KONYHA,

 

Malacsült lustakrumplival és részeges káposztával

Feltette: receptmuves dátum: 2012 jan 05

 

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: Közepes
  • HozzávalókRészeges káposzta:
  • Malacsült lustakrumplival és részeges káposztával

    Feltette: receptmuves dátum: 2012 jan 05

     

    Elkészítési idő: 120 perc
    Nehézség: Közepes
  • Hozzávalók

    1-1,5 kg sovány, csontos, bőrös sertéskaraj (szabadon nevelt)

    2 fej vöröshagyma

    2 fej lila hagyma

    8 gerezd fokhagyma

    köménymag

    majoránna

    fekete-, zöld- és rózsabors

    só (természetes, nem finomított)

    borókabogyó

    reszelt szerecsendió

    rozmaring

    bazsalikom

    chili

    babérlevél

    1 pohár sör

    balzsam anyag a kenegetéshez - egy evőkanál sör, két evőkanál méz

    egy üveg olívaolaj


    Részeges káposzta:


    1 kg savanyú káposzta

    2 teáskanál cukor (nád, nyírfa)

    1 teáskanál őrölt szerecsendió

    1 teáskanál köménymag

    1 teáskanál majoránna

    darált fekete bors

    10 db borókabogyó

    1 dl sör

    1 dl száraz fehérbor

    Lusta krumpli:

    0,5 kg burgonya

    2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

    1 fej vöröshagyma

    5 dkg Feketeerdő sonka vagy füstölt sonka

    5 dkg csípős kolbász

    5 dkg spenótlevél

    só (természetes, nem finomított)

    őrölt fekete bors
  • Elkészítés

    Előkészületek


    1. A megvásárolt karajt először jól megmosom, majd éles késsel vízszintesen és függőlegesen is beirdalom (bevágom a bőrt) nagyjából 1,5-2 centinként haladva. Aki szeretné, hogy a bőr ne essen kockákra, az ne vágja át teljesen húsig, csak olyan 1mm mélységig.

    2. Függőlegesen az irdalásoknál ejtett bemetszésnél szeletekre vágom a karajt, egészen a csontig, ettől úgy fog kinézni az egész, mint egy lapozható húskönyv. :-)

    3. A hússzeleteket besózom és az összetevőknél írt fűszerek keverékével beszórom a szeletek között (borókabogyó és babérlevél később jön).

    4. A megtisztított fokhagymákat mérettől függően hosszában két vagy három darabra vágom és megtűzdelem vele a szeleteket (hegyes kést a hússzeletbe szúrok olyan szögben, hogy a hús másik oldalát már ne szúrjam át, az így kapott lukba tömködöm bele a fokhagymát. Szeletenként két tűzdelést szoktam csinálni).

    5. Felkarikázom a vörös- és lilahagymát és a hússzeletek közé teszem felváltva, majd a bőrös részét is megszórom fűszerekkel.

    6. A befűszerezett, megtűzdelt karajt olyan edénybe teszem, amiben olíva olajjal annyira fel tudom önteni, hogy az ellepje. Mellé dobom a megmaradt fokhagymákat és hagymakarikákat, dobálok bele babérlevelet és borókabogyót, majd alufóliával vagy fedővel lefedem és hidegre teszem (előny a hatalmas hűtő, én inkább a teraszra teszem, ha kint hideg van).


    Aki sajnálja erre az olívaolajat, az használhat olcsóbb étolajat is. A pácolás után maradt fűszeres olajat későbbi főzések alkalmával el lehet használni. Ha szabad ég alatt érleljük a malacot figyeljünk oda, hogy súlyos mínuszoknál a sütés megkezdése előtt már órákkal melegbe kerüljön a hús, ne kővé fagyva kezdjük el a sütését.

    Elkészítés:


    1. Begyújtom a sütőt 180-190 fokra

    2. A malacot átköltöztetem egy magasabb falú tepsibe, öntök mellé egy kicsit a fűszeres olajból (1-2 dl), egy pohár sört (2dl) és alufóliával lefedem

    3. Fólia alatt puhára sütöm a húst, a sütési idő a hús méretétől függ, de nagyjából 40-50 perccel számolhatunk

    4. Eltávolítom az alufóliát és sörös mézzel megkenem a bőrt (egy evőkanál sör, két evőkanál méz)

    5. Fél órát sütöm tovább, közben 5-10 percenként meglocsolom a hús körüli szafttal, illetve megkenem a sörös-mézel bájitallal. Ezt mindaddig ismételem, amíg a bőr ropogós barnáspiros nem lesz.

    Részeges káposzta elkészítése


    1. A káposztát lábosba teszem, belekeverem a cukrot, a fűszereket és felhevítem.

    2. Amikor rotyogni kezd hozzáadom a fehérbort, majd fedő alatt 20 percet párolom, mialatt én is megkóstolom a főzéshez használt bort, ez idő alatt időnként megkeverem a káposztát, hogy ne égjen le.

    3. A fedőt levéve beleöntök egy deci sört, majd 10 percet még tovább főzöm. A sört is letesztelem, miközben tovább keverem a káposztát

    Lusta krumpli elkészítése


    1. A burgonyát megmosom, meghámozom és karikára vágom (0,5-1 cm között)

    2. A vöröshagymát apróra vágom

    3. Feldarabolom a sonkát és a kolbászt

    4. Spenótlevelet megmosom, kivágom a levélnyelet és a fő eret, majd apróra vágom

    6. Begyújtom a sütőt 180 fokra

    5. Olívaolajjal kikenem a hőálló üvegedényt, majd belerakom a felkarikázott burgonyát

    6. Megszórom sóval, fekete borssal, rászórom az apróra darabolt vöröshagymát, sonkát, kolbászt és spenótlevelet

    7. Alufóliával befedem a tálat és beteszem a sütőbe (van aki kis vajdarabkákat is dob a krumplira, illetve önt hozzá egy deci vizet - én nem szoktam)

    8. 20 perc sütés után eltávolítom a fóliát, majd 15 percet sütőm 200 fokon, hogy ropogósra barnuljon a krumplik teteje

    Praktikák


    - a malac elkészíthető édeskésebb változatban (mézes pác, fahéj, stb.), amihez jól passzol a szegfűszeg

    - hőlégkeveréses sütőben a malacnál és krumplinál gyorsabban el lehet végezni a megpirítást

    - ügyeljünk arra, hogy csak visszafogottabb mennyiségű alkoholt teszteljen a szakács


    A receptet Receptműves küldte. Köszönjük!

  • További FOTÓK,az iwiwen és a Facebookon .(Botos Gábor). Valamint : .http://botijank.hupont.hu/ , http://botijank.atw.hu/. E-mail : botosgabor@freemail.hu BoTi Üzletház Jánkmajtis http://youtu.be/N4XVrmc6sSc Vendégház Szamosújlak http://youtu.be/ImKqYqkSJp0 Yutubon http://botijank.hupont.hu/

 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 268
Tegnapi: 145
Heti: 413
Havi: 4 411
Össz.: 550 285

Látogatottság növelés
Oldal: Kaja recept irj javasolj
BOTI műszaki Üzletház, vendégház, sátras kölcsönző, Jánkmajtis. - © 2008 - 2017 - botijank.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: elektromos robogó jogosítvány nélkül - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »